top of page

Stap met je verhaal over de brug

Ondernemers en storytelling
Zoe in Canada
Wil jij op de hoogte blijven van onze content en ons volgen doormiddel van verhalen? Houd dan deze pagina in de gate! Hier zullen wij regelmatig blog's posten over verschillende onderwerpen die te maken hebben met Bridge PR. Veel leesplezier!

Afgelopen week ben ik aanwezig geweest bij een masterclass storytelling voor ondernemers. Ik wil jullie aan de hand van een korte blog meenemen in deze masterclass.

 

In het kort
Deze masterclass werd gegeven door een vrouwelijke redactrice van BN DeStem. Voordat ze terecht kwam bij BN DeStem was ze docent aan de Tilburg Universtiteit en de Fontys Hogeschool. Hier gaf zij het vak transmedia storytelling. Zij vindt dat storytelling voor je bedrijf het belangrijkste onderdeel van je bestaan is, zorg ervoor dat je verhaal verteld wordt via verschillende platformen. Ben wel eerlijk in wat je verteld en speel in op het gevoel van je klant.
Klanten moeten denken: deze persoon verteld een verhaal, van hem/haar wil ik wat kopen. Het verschil met een verhaal is, is dat het een gevoel van waarheid bij mensen oproept. Als het verhaal op een goede manier overgebracht wordt krijgen mensen hier een goed gevoel van en willen ze iets hebben van dit bedrijf!
Dit is in het kort waar de masterclass over ging. 

 

Verschillende meningen

Familiebedrijven hebben een streepje voor, omdat zij door de jaren heen een goed verhaal kunnen ontwikkelen en deze door kunnen trekken over het gehele bedrijf. Het bedrijf heeft door de jaren heen kwaliteit en dat heeft het verhaal dan automatisch ook.
Hier ben ik het niet mee eens, je moet achter een verhaal staan en als een volgende generatie dat niet doet is het lastig om hier een mouw aan te passen. Als je een verhaal aan blijft passen komt het niet meer geloofwaardig over en dit is juist wel de bedoeling. Naar mijn mening kan het familiebedrijf er dus ook voor zorgen dat het verhaal helemaal niet succesvol is. 

In Nederland zijn bedrijven vaak bezig met het schrijven van een corporate story en storytelling, deze masterclass sluit hier dus goed op aan! Hoe dit er in andere culturen aan toe gaat? Daar zal ik meer informatie over geven in mijn reisverslag! 

 

Belangrijke punten

Begin een verhaal met het waarom, mensen willen dit graag weten en dat moet de kern zijn van je corporate story. Dit is een duidelijk punt en hiermee trek je de aandacht, het waarom wordt vaak vergeten te vertellen! Als voorbeeld werd Apple gegeven. Bij het ontwikkelen is Steven Jobs begonnen bij het waarom, waarom moeten mensen mijn producten kopen? Als je hier mee begint wordt je verhaal sterk en weten mensen waarom ze juist hier moeten zijn.

Tijdens de masterclass werden verschillende tips gegeven als voorwaarde voor een goed verhaal:

 

▪ Maak je verhaal menselijk en persoonlijk.

▪ Probeer een persoonlijke ervaring toe te voegen. Het verhaal komt geloofwaardig over als je ook vertelt wat er misliep. Probeer dus verder te kijken dan je succes.

▪ Gebruik sociale media als Facebook, Instagram of LinkedIn.

▪ Bedenk waarom je ooit bent gestart met je bedrijf. Wat was je drive? Dat is een goed startpunt voor je verhaal.

▪ Bouw een relatie op met een journalist en kom eens per jaar met een goed verhaal. Dit werkt beter dan persberichten.

▪ Maak je verhalen waar.

 

Ik kan het niet anders dan eens zijn met deze tips! In de eerste aantal colleges die ik heb gevolgd aan de hogeschool van Rotterdam zijn deze al een aantal keer aan bod gekomen. Dit bevestig nog extra hoe belangrijk het is om op deze punten te letten!

3 weken geleden stond ik met een koffer vol op schiphol, te wachten op het vliegtuig naar Canada. Nu 3 weken later zit ik met een koffer vol herinneringen achter mijn nieuwe laptop in het vertrouwde Nederland. 


Waar zal ik beginnen? Ik wil jullie graag meenemen in deze bijzonder reis, waar Bridge PR ook een aandeel in heeft gehad.
Een drie weekse rondreis door Canada samen met mijn ouders en oma. Mijn broertje heeft de stap genomen om een half jaar te vertrekken naar Montreal en hem opzoeken is natuurlijk een geweldige ervaring, niet alleen dat. Ook mijn oma heeft haar 90ste verjaardag in Canada gevierd, met maar liefst 59 familie leden! Hoe bijzonder, zo’n reis kon ik natuurlijk niet laten lopen!
Dit is heel beknopt waarom ik er drie weken tussenuit ben geweest. 

 

Buiten dat ik geweldige dingen heb gezien heb ik ook veel gepraat met mensen die in Canada wonen. Veel van deze personen hadden gelezen over Bridge PR en waren erg benieuwd wat de bedoeling hier achter was en welk aandeel ik in het bureau had. Geweldig natuurlijk om te zien dat zelfs mensen daar het er over hebben!

 

Om dit reisverslag te koppelen aan de blog die ik heb geschreven, wil ik terug komen op de vraag hoe er op internationale schaal gedacht wordt over het schrijven van een corporate story.
Ik vind persoonlijk dat de druk hier in Nederland erg hoog ligt. Je moet presteren en betere prestaties leveren dan andere. Als je niet full-time werkt, wat doe je dan op die andere dagen? Presteren, presteren, presteren en geld verdienen, ik heb het idee dat het steeds vaker alleen hier om draait. Is dit goed? Dat vraag ik me heel erg af! Zouden we niet veel gelukkiger zijn met minder druk in ons leven? Wel denk ik dat dit in Nederland moeilijk gaat, onze economie is een kenniseconomie en presteren is daar een onderdeel van. Zo is ons land ook ingericht. 

 

Toen ik in Canada aan kwam voelde ik me zo relaxt, geen druk, drie weken even niet bezig zijn met werk of school, gewoon mezelf kunnen zijn. Ik liep tussen de grote zakenkantoren in Toronto en kreeg sterk het gevoel dat deze druk hier niet heerste en dat ik hier zeker wel zou kunnen werken, zonder over-stresst te raken.
Na deze stad kwam ik terecht op het platteland en dit was echt het platteland! Een half uur rijden voor boodschappen? Dat is toch helemaal niet ver. Het voelde voor mij heel vreemd. Hoe kunnen jullie hier zo leven? Met zo weinig om jullie heen en een dorpje op een half uur rijden. Ik zou denk ik gek worden! Hoe langer ik hier tijd spendeerde, hoe meer ik dit ging waarderen. Je hebt eigenlijk zo weinig nodig om je echt gelukkig te voelen. Dat besef drong hier extra tot me door en ook de drang om te vertrekken uit Nederland begon steeds meer op te spelen. 

 

Halverwege mijn reis sprak ik met een achternicht. Zij woont samen met haar man en zoontje in Toronto, de stad waar wij onze reis begonnen en ik als heel relaxt heb ervaren.
Zij zei tegen mij: Ik vind Europa toch zo geweldig, jullie hebben allemaal zo’n relaxt leven. Geen druk, gewoon doen waar jullie gelukkig van worden!
Ik moest hier heel erg om lachen, omdat ik hetzelfde idee had bij Canda. Zij gaf aan dat in Canada op het platteland die rust wel heel erg heerst, maar dat je ook een persoon hiervoor moet zijn. In Toronto is de prestatiedruk erg hoog en je moet presteren wil je ‘overleven’. 

 

We hebben het hier een hele tijd over gehad en zijn toen samen tot de conclusie gekomen dat er overal op een soort gelijke manier wordt geleefd. Je moet presteren wil je iets bereiken in het leven en als je genoegen neemt met het minimale kunnen je ook gelukkig leven! Het is maar net waar je je eigen voorkeur aan geeft.
Daarnaast heb ik het natuurlijk ook gehad over storytelling. Wordt hier veel gebruik van gemaakt en hoe wordt dit in Canada toegepast? Bij het bedrijf waar mijn achternicht werkt wordt er veel gebruik gemaakt van storytelling en hebben ze een pakkende corporate story. De bedrijven op het platteland maken daar in tegen veel minder gebruik van storytelling. Als er gekeken wordt naar familiebedrijven met een corporate story komt dit wel terug op het platteland. Daar zijn de bedrijven vaak al jaren in de familie en hebben ze een duidelijk verhaal en een goede boodschap. Deze boodschap wordt vaak via via verteld en kan af en toe wat verschillen. Aan een daadwerkelijk opgeschreven corporate story wordt niet veel aandacht besteed, in deze delen van het land. 

 

Zelf ben ik er achter gekomen dat ik graag dingen wil doen die mij gelukkig maken en dat ik hier ook voor wil werken! Bridge PR is hier ook onderdeel van. Ik vind het onwijs leuk om te ervaren hoe het is om een eigen bedrijfje op te starten en samen te werken met mensen van verschillende opleidingen. Daarnaast ligt mijn passie toch ook wel bij het schrijven van verhalen, om hier dus ook meer informatie over te krijgen in een andere cultuur vond ik erg interessant! Nu ik terug ben zal ik weer het maximale uit mezelf en Bridge PR gaan halen! 

 

Canada I’ll be back! Maar voor nu; Rotterdam I’m back!

Als het hoogste doel voor een ieder ‘geluk’ is. Innoveren we dan nu wel de goede kant op?

 

Ischa Immers voormalig trainer en coach van de jeugd van NAC, streeft naar geluk, met een mindset die volgens hem iedereen zou moeten hebben. En dat is, met de punt naar achteren.

 

Ischa heeft een enorme carrière switch op zijn naam staan. Hij mag zich vandaag de dag namelijk ‘mindset-specialist’ noemen. En met deze titel geeft hij lezingen voor duizenden mensen en groepen.

Toch zit bij Ischa de topsport voor altijd in zijn hart gegrafeerd en dat maakt dat hij onderdelen vanuit de topsport aanhaalt in zijn lezingen om modellen begrijpelijker te maken.

 

Zijn lezing begon dan ook met een aftellende stopwatch waarin hij zijn publiek de ruimte gaf om in hun gedachten terug te reizen in de tijd.

Wij als mens zijn namelijk in staat om met ons brein te kunnen tijdreizen. We kunnen ons nog redelijk goed een voorstelling maken van jaren terug. En ook hebben we het denkvermogen om een voorstelling te kunnen maken van de toekomst. Dit heet mentaal tijdreizen.

 

Dat wij als mens mentaal kunnen tijdreizen geeft ons inzage in hoe we denken en hoe we dat denken kunnen beïnvloeden en veranderen. Wij kunnen onze gedachten evalueren en vervolgens veranderen.

Omdat wij mentaal kunnen tijdreizen hebben we een mogelijkheid om dingen te veranderen en te innoveren.

 

Dat innoveren doen we omdat we denken iets te kunnen verbeteren doormiddel van iets nieuws toe te passen wat er nog niet was of nog niet werd gedaan.

 

We vergeten op dit moment in veel gevallen dat innovatie ook een bepaalde ontwikkeling van de mens vraagt. Er is niet voor niks dat er nog nooit zo veel burn-outs zijn bij de leerlingen en dan heb ik het niet eens over de docenten wat van alle arbeidssectoren het hoogste burn-out percentage kent met 22% en het gemiddelde ligt op 15%.

 

Ischa denkt dat voor een ieder de innovatie naar een growth-mindset de uitkomst is. En dat dit de ontwikkeling is die je als mens nodig hebt om te kunnen innoveren naar geluk.

 

Omdat wij als mens onze gedachten kunnen evalueren, moeten wij daarin ook ons verandervermogen toepassen. Wanneer men negatieve gedachtes heeft over een te behalen doel. Dan gaat men deze ook niet behalen. Wanneer deze gedachtes omgezet kunnen worden naar iets positiefs als in leermomenten, hoop en optimisme dan is de kans bewezen groter dat het doel (alsnog) behaald gaat worden.

 

Ook is Ischa in de veronderstelling dat een growth-mindset beter tot uiting en toepassing kan komen wanneer de omgeving en de psychologische veiligheid van een individu goed zijn.

Er is gebleken dat men niet te veel opgelegd moet krijgen maar dat men juist op ontdekking moet gaan naar waar men goed in is.

 

‘innoveren met de punt naar achteren’ Is een manier om de growth-mindset in een organisatie tot uiting te laten komen.

‘met de punt naar voren’ Is in topsporters-taal een opstelling op het voetbal/hockeyveld. Ischa zou graag zien dat deze opstelling volledig tegenovergesteld in uitvoering komt. En dit zou in bedrijven ook vaker het geval moeten zijn.

Wanneer communicatie alleen vanuit de top naar de bottom gaat, dan staat het al snel 1-0 voor de fixed-mindset in deze organisatie. Wanneer de organisatie ruimte geeft aan bottom-up communicatie zullen gedachten, fouten, doelen en samenwerkingen meer geëvalueerd worden en zal het verandervermogen en daarmee de organisatie een growth-mindset aanmeten.

 

Stappen kunnen gemaakt worden, fouten ook. En doelen worden behaald.

Mijn mening/idee over de lezing van Ischa Immers:

Al met al kan ik concluderen dat ik het op veel vlakken met Ischa eens ben. Tijdens mijn bachelor periode (communicatie, Avans hogeschool) kregen wij in ons vakkenpakket ook trainingen in mindset. Deze trainingen vond ik erg interessant en ook leerde ik hier ontzettend veel van. Zo kregen wij in deze trainingen inzage in ons eigen denkvermogen en leerde je stapsgewijs om je eigen mindset te kunnen omzetten.

Erg handig voor je persoonlijke ontwikkeling!

Ik moet bekennen dat ik van mezelf al vaak een growth-mindset toepas en aanmeet, daar ben ik dan ook erg blij mee.

Ik ben niet de grootste maar ik blijf groeien van en in mijn growth-mindset.
Ik ben ongeneselijk ziek en toch weet ik me staande te houden en positief te blijven in en met mijn omgeving.

Mijn omgeving beschrijft me ook altijd als een erg optimistisch persoon en dat bevestigd de aanwezigheid van mijn growth-mindset dan dus ook.

 

Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je juist een hogere mate van een fixed- mindset hebt het omzetten lastig kan zijn.

Ischa heeft het daarom ook over dat de psychologische veiligheid en de omgeving van een ieder goed moet zijn om de growth-mindset te kunnen laten groeien.

Daar geloof ik wel in, en ook denk ik dat dit zeker in organisaties een uitkomst kan zijn.

In het tweede jaar van mijn opleiding heb ik stage gelopen bij CMIS Group, een erg formele organisatie waar een duidelijke angstcultuur aanwezig was en er alleen sprake was van top-down communicatie. Afdeling na afdeling kreeg haar ontslag te horen, en dit omdat de samenwerking verdwenen was en doelen niet meer behaald werden.

Ik denk dat dit een goed voorbeeld is waarbij de growth-mindset geen speelruimte en draagvlak heeft gekregen.

Met dit voorbeeld in mijn achterhoofd zat ik naar Ischa als spreker te luisteren met zijn ideeën over de implementatie van de growth-mindset in organisaties.

Ischa, ik en mijn growth-mindset zien er het goede wel van in! 

 

Minder opleggen en meer overleggen,

zodat de organisatie kan groeien in en van een growth-mindset.

 

Mindset goes international:

Op internationaal niveau wordt er hetzelfde gedacht over mindset en de toepassing daarvan.

Zoals the kid president of the united states ook wel zegt: blijf niet zitten, maar ga dansen! Anders wordt het nooit wat.

En wanneer je het iets laat worden, dan maak je de wereld een stukje beter.

Samen, met elkaar!

 

De wereld groeit met jouw growth mindset!

 

https://www.youtube.com/watch?v=l-gQLqv9f4o&list=PLgXsolshMsvpyOIlJU2gRQdrqCoiHk-X1

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=zLYECIjmnQs

 

Ook in het bovenstaande filmpje is de growth-mindset sterk beeldend en veelzeggend neergezet.

Waarin wereldberoemdheden als voorbeeld benoemd worden met hun failures maar toch hun doelen bereikt hebben met dat waar men goed in is.

Door: Renée van den Oetelaar

Innoveren en organiseren met de punt naar achteren - (Ischa Immers)

JONGE ROTTERDAMSE ONDERNEMER

-

danique bossers (most wanted)

Vanaf deze week stellen wij jullie wekelijks op de maandag een jonge Rotterdamse ondernemer voor. En deze week ben ik, Daniëlle, als eerst aan de beurt!

Ik heb gekozen om Danique Bossers voor te stellen. Deze knappe, jonge en échte Rotterdamse onderneemster heeft een eigen fashion webshop genaamd: ‘Most Wanted’. In 2014 is de webshop opgericht en is er ook een winkel (Most Wanted Boutique) geopend in het centrum van Rotterdam.

Danique is een van de founders  en nu de huidige director van Most Wanted. Ze weet op haar 25 jarige leeftijd al een enorm succes te boeken met haar webshop. Het Instagram kanaal van Most Wanted heeft al ruim 165.000 volgers en heeft dus een enorm bereik. Door alle hippe en nieuwe fashion items te showen via Instagram weten ze bij Most Wanted veel nieuwe kopers te bereiken. En Instagram is ook echt de kracht geweest voor het succes waar Most Wanted nu bij vaart.

Danique is een échte Rotterdammer. Ze is trots op haar afkomst en showt middels haar Instagram kanaal regelmatig kiekjes die gemaakt zijn op iconische plekken in Rotterdam. Ze heeft zelf al bijna 80.000 volgers. Door de vlogs van haar goede vriendin Monica Geuze heeft Danique nog meer bekendheid gekregen en kreeg ze een grote fanbase. Als je Danique online volgt zie je dat ze van vrouwelijke, stoere kleding en styling houdt. Ze is creatief, niet op haar mondje gevallen en een echte sweetheart. Door haar ondernemersdrive en haar perfecte online content heeft ze de fanbase gecreëerd die elke dag groter wordt. Dit is natuurlijk ook een goede boost voor Most Wanted!

Een paar leuke weetjes over Danique:

  • Ze speelt Monopoly Millionaire Edition en houdt eigenlijk van alle soorten bordspelletjes

  • Ze zou alles wat ze verkoopt via Most Wanted zelf dragen! Zo niet, dan komt het ook niet in de webshop

  • Samen met Monica Geuze (vlogger en influencer) is ze regelmatig te zien op Youtube waar haar ware gekke aard naar boven komt! Zeker een aanrader om te checken dus op het kanaal van Monica.

Wanneer heb jij voor het laatst een goed gesprek gevoerd? Waarschijnlijk moet je even goed terug denken want tegenwoordig loopt vrijwel alle communicatie digitaal. Van je bankafschriften, sollicitatiebrieven, berichten naar je opa en oma maar ook tijdens je werk of tijdens je opleiding. Ook binnen de Minor PR aan de Hogeschool Rotterdam verloopt alles via het digitale kanaal. En ja, zelfs dit artikel komt op de website dus ook bij Bridge PR doen we er aan mee. Offline zijn, papieren brieven en boeken lezen of een echt gesprek voeren, dat is bijna bijzonder geworden.

Eigen ervaring

Ik zelf kwam er achter dat ik mijn grootouders amper in het echt spreek. Vaak alleen een vluchtig appje via de iPhone. Hoe graag ik ze ook liever aan de telefoon zou spreken of langs zou willen gaan. Hoe jammer is het dat je, de mensen van wie je houdt, niet zomaar even in het echt kan spreken. Helaas is het online zijn iets van deze tijd. Alles moet sneller, vlugger en iedereen is heel druk met van alles. Je moet 24-7 bereikbaar zijn en dat verloopt allemaal digitaal. 

Stelling

Daarom vind ik dat mensen minder digitaal moeten communiceren. Communiceren is een vorm van verbinden tussen mensen en dat is iets wat we bij Bridge PR erg belangrijk vinden. Maar hoe beter is het verbinden tijdens een echt gesprek met iemand, waarbij je alles ziet, voelt, ervaart en hoort.

Waarom meer offline communicatie?

Steeds meer mensen zijn moe, niet van sporten of een drukke werkdag, maar van de continue informatie stroom, het online zijn en het dag en nacht communiceren via een scherm. Burn-outs en depressies ontstaan zonder dat je het door hebt. Dit is iets wat ik weet omdat ik dit zelf ook heb ervaren. Hoe fijn is het dan dat je even een gesprek kan hebben met je moeder, een vriendin of met de psycholoog. Even een echt gesprek aangaan waarin je kan sparren en discussiëren. 

Echte emoties zijn niet zichtbaar via een scherm. Je kan alleen een emoticon meesturen om je tekst te onderbouwen. Het digitaal zijn kan dus ook gevaarlijk zijn. Alles wat je stuurt wordt ergens bewaart (bewust of onbewust) en je hebt er zelf geen invloed op. Een echt gesprek blijft tussen jou en mij, dat is iets waar je van uit gaat.

 

Zonder telefoon dan maar?

Maar we weten ook dat dit digitale tijdperk handig is. We kunnen niet meer zonder onze schermen en wanneer je je telefoon niet bij hebt mis je iets. Je krijgt als je alles weg legt veel minder mee van wat er speelt. Ook is het niet handig om voortaan maar offline te gaan want je hebt deze manier van communiceren immers nodig voor je werk of studie.

Mijn advies is, leg je telefoon even weg en klap je laptop dicht. Ga naar buiten en er op uit! Door een combinatie te maken van het online en offline communiceren ervaar je veel meer rust en word je niet meegesleurd in dit digitale tijdperk.

Conclusie

Mensen zouden minder digitaal moeten communiceren, daar ben ik van overtuigd. De nadelen, altijd bereikbaar moeten zijn, de stress en daardoor mensen niet meer echt spreken is zonde. Probeer een combinatie te vinden van beide waarbij je je gelukkig voelt.

Door: Danielle Geerarts

Mensen zouden minder digitaal moeten communiceren

Let's meet at my place

De afgelopen periode zijn wij hard bezig geweest met het maken van een short film voor Let's meet at my place. Jullie hebben op onze Facebook en Instagram als een verkorte versie kunnen bewonderen, maar het gehele resultaat willen wij jullie natuurlijk niet ontnemen! Wij hebben met ongelofelijk veel plezier aan deze opdracht gewerkt en zijn heel erg trots op het resultaat. 

Bij deze onze short film voor Let's meet at my place, veel kijkplezier!!

Door: Zoe Lammers

Let's meet at my place

Let's meet at my place

Video afspelen
bottom of page